گزارش عبارت به بهانه افزایش آلودگی هوای مازندران بعد از ورود ریزگردها از ترکمستان؛

از آبی روشن تا خاکستری تیره/ نگذاریم هوای مازندران بدل به تهران شود

عبارت شمال ـ نگار نژادآذر: ریزگردهای صحرای قره‌قوم ترکمنستان که در روزهای پایانی تابستان پارسال آسمان مازندران را تسخیر کرده‌ بودند و برای ساکنان مناطق شرقی و مرکزی این استان دردسرساز شدند بار دیگر در روزهای اخیر به آسمان مازندران رسیدند و روزهایی خاکستری را در آسمان این استان رقم زدند

بیشتر از ۲۴ ساعت است که باز هم ساکنان نیمی از مازندران در آسمان این استان همان غبارهای غریبه و مهاجر را می‌بینند. به جریان افتادن بادهای شرقی در صحرای قره‌قوم ترکمنستان باز هم ریزگردها را به نوار شمالی ایران و آسمان مازندران رسانده است. این ادعا را مسئولان مرتبط در مازندران نیز تایید می‌کنند. مدیرکل محیط زیست مازندران از ورود ریزگردها یا گرد و غبار از صحرای قره قوم ترکمنستان به استان خبر داد.

 

به گزارش عبارت شمال صبح روز سه‌شنبه دستگاه‌های سنجش آلودگی هوا در ایستگاه‌های محیط زیست شهرهای نکا، آمل و چالوس داده‌های مربوط به ذرات معلق هوا را بیش از حد استاندارد نشان داده است.  این شاخص‌ها مربوط به ذرات معلق ریزگردها یا همان پدیده گرد وغبار است و از شاخص استاندارد در هر سه ایستگاه یاد شده بالاتر بود که نشان می‌دهدهوای مازندران میزبان پدیده گرد و غبار یا ریزگردها شده است.

صحرای قره‌قوم. یکی از بزرگ‌ترین کویرهای شنی جهان که ۳۵۰ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و نواحی غربی، مرکزی و شمالی ترکمنستان را در بر می‌گیرد و به قزاقستان هم می‌رسد. صحرایی خشک و کم‌باران که گفته می‌شود در برخی مناطق آن ممکن است هر چند سال یک بار اندکی باران مشاهده شود.

به استناد اظهارات کارشناسان مرتبط با توجه به تغییرات اقلیمی در منطقه احتمال تکرار پدیده ریزگردها در مازندران باز هم وجود دارد. صاحب‌نظران می‌گویند که فراوانی بادهای شرقی در حال افزایش است و قدرت این بادها بیشتر شده که سبب می‌شود ریزگردها از قره‌قوم به مازندران برسند.

در چنین شرایطی طبیعتا اهمیت توسعه ایستگاه‌های آلایندگی‌سنجی در مازندران بیشتر از گذشته احساس می‌شود. ضرورتی انکارناپذیر که طی سال‌های اخیر بارها مورد تاکید قرار گرفت، اما با وجود اقدامات انجام شده با توجه به چالش های جدید (نفوذ ریزگردها) کافی نیست.

سال ۱۳۹۷ در کارگروه کاهش آلودگی هوای مازندران ایجاد ۶ ایستگاه سنجش آلاینده‌های هوا تصویب شده بود که به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار به این موضوع تا کنون اجرایی نشد. البته بنا به اظهارات مسئولان حفاظت محیط زیست مازندران اقداماتی در این زمینه انجام شده تا بخشی از این مصوبه روی زمین مانده سال گذشته محقق شود.

 

به گزارش عبارت؛ البته الودگی هوا در مازندران تنها محدود به ماجرای ترکمنستان نیست و سالهاست که قدم به قدم در حال افزایش و نزدیک تر شدن به مناطق مرکزی استان است. مازندران که طی سال‌های اخیر آلودگی هوا را نیز به دلیل فعالیت واحدهای آلاینده تجربه کرده و بدون این‌که آمارهای رسمی این آلودگی اعلام شود با چنین معضلی دست و پنجه نرم می‌کند، و با پیوستن به جمع استان‌های دچار چالش ریزگردها از این حیث نیز آسیب پذیر شده است.

در میان آلاینده های قبلی و همیشگی موجود در هوای مازندران، ‌برخی آلاینده ها دوره ای و مربوط به برخی زمان ها است از آن جمله آلودگی ناشی از آتش زدن کاه و کلش به جا مانده از برداشت شالی از مزارع است.

از سوی دیگر استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه نکا و افزایش ترددهای پایتخت نشینان در فصل پاییز و زمستان این آلودگی را دوچندان کرده است  این نیروگاه که حدود پنج درصد برق کشور را تأمین می‌کند، به استناد برخی آمارها هر سال دست‌کم حدود یک میلیارد لیتر مازوت می‌سوزاند. آلودگی ناشی از سوخت مازوت در نیروگاه شهید سلیمی نکا طی سال‌های اخیر نیز بارها مورد انتقاد مسئولان و کارشناسان قرار گرفت و هشدارهایی درباره آن داده شد ، اما این هشدارها نه تنها به حل این معضل منتهی نشد، بلکه بنا به اظهارات مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی مازندران، میزان مصرف مازوت در این نیروگاه بیش از دو برابر افزایش یافته است.

 

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x