عبارت -گروه سیاسی: با گذشت ۴۸ ساعت از نطق به ظاهر آتشین، اما به واقع هیجانی و تکراری امیرحسین ثابتی در مخالفت با عباس عراقچی، همچنان حملات به این سوپر حزباللهی از چپ و راست ادامه دارد و این پاجوشِ چناری جوان که رأیاش در کم مشارکت ترین انتخابات مجلس پس از انقلاب، هالهای از توهم برایش ایجاد کرده بود، گوشه رینگی قرار گرفته که او و همفکرانش سالهاست دیگران را در آن کنج گرفتار میکنند.
نطق ثابتی منجر به بیرون کشیدن یک توییت قدیمی از او هم شدخو آنجا که وطن دوستی ایرانی را لگدمال کرده و نوشته بود:
مرگ بر آن مرز و معیاری که مرا به خاطر به دنیا آمدن در سرزمینی که در آن عراقچی و ظریف و روحانی و بنی صدر و… به دنیا آمدهاند آشنا با آنها میداند اما شیرمردان #فاطمیون را چون چند کیلومتر آنطرفتر به دنیا آمده اند غریبه” با من حساب میکند.
نخستین پاسخ به او توسط عراقچی در همان جلسه رأی اعتماد داده شد. وزیر پیشنهادی امور خارجه خطاب به مشاور جلیلی گفت: من نمیگویم مرگ بر وطنی که هموطنم عراقچی است، من میگویم جانم فدای وطنی که به منتقد دولت اجازه میدهد صحبت کند و حتی ولایتپذیری مجلس را زیر سوال میبرد.
در این گزارش به برخی از مهمترین واکنشها به نطق ثابتی پرداختهایم.
واکنش اصولگرایان
روزنامه جوان: تازه به دوران رسیده یاوه گو
حالا مراقبت برخی تازهبهدوران رسیدهها دقیقاً ستیزه با دیگران بر سر حرف پوچ است! وقتی چنین نابخردیهایی دیده میشود، آن وقت زبان منتقدان راستین هم بسته میشود و کسانی از طرف مقابل عین همین بیخردیها را بهنفع خود به روی میز میریزند و میگویند بازندههای انتخابات میخواهند در مجلس انتقام بگیرند! درحالیکه این حق مجلس است که با دلایل حرفهای و فنی، با برخی وزیران پیشنهادی مخالفت یا موافقت کند، اما یاوهگویی دومینووار به جریانهای همسو و غیرهمسو سرایت میکند.
……
تسنیم: غرور بیجا توهم آفرین است
خبرگزاری اصولگرای تسنیم، در یادداشتی با انتقاد از اظهارات روز گذشته امیرحسین ثابتی نماینده حامی سعید جلیلی در مجلس در مخالفت با عراقچی، نوشت: نطق امیرحسین ثابتی، یکی از اولین حضورهای جدی او در اولین مجلسی است که بر صندلی آن تکیه زده است. امّا صرفنظر از بحثهای برجامی و نقدهایی که او نسبت به عباس عراقچی اظهار کرد، جملهای بر زبان آورد که قطعاً یکی از خطاهای مهم او در همین ابتدای راه است.
ثابتی میگوید در مجلس عدهای میگویند که «یک نفر» گفته است که به عراقچی رای بدهید. او این موضوع را نقد و اشاره میکند که رهبر معظم انقلاب نسبت به وزرای پیشنهادی چنین نظری نمیدهند. این جمله هم درست است و هم غلط؛ اینکه در تعیین برخی وزرا مانند وزارت اطلاعات (و نه همهی وزرا) از قدیم با رهبر معظم انقلاب مشورتی انجام میشود، مسئلهی پنهانی نیست. و اینکه رهبر معظم انقلاب درباره باقی وزرا اگر هم نظری داشته باشند، معمولاً با کسی مطرح نمیکنند و بر مجلس تکلیف کردهاند که خودشان بررسی کرده و نظر بدهند، هم امر مسلّمی است.
امّا صورتبندی کلام آقای ثابتی دراین بخش، صرف نظر از محتوای آن، بد و عجیب است؛ میگویند «یک نفر» گفته! آنهم وقتی که بلافاصله مشخص میشود که منظور چه کسی است، هیچ نسبتی با ادبیات مودبانه و وزین ندارد؛ و یا اینکه چند کلمه جلوتر بگوییم «پس مجلس را تعطیل کنیم!» هیچ سابقه تاریخی جالبی را به ذهن متبادر نمیکند. یکی از افرادی که سخنی با چنین ساختاری، و البته خیلی رادیکالتر گفت مرحوم آقای زوارهای بود که در مجلس سوّم از عبارت بیادبانهی «پس بگویید ۲۷۰ پوزهبند برای مجلس بفرستند!» در مقابل امام (ره) استفاده کرد.
غرور نسبت به یک تلقی ذهنی که «اگر دیگران انقلابی هستند، من و دوستانم انقلابیتر! هستیم»، بعضاً تصورات و توهماتی را پدید میآورد که اگر مراقبت و حدشناسی صورت نگیرد، میتواند فرد را به راههای غیرقابل قبول و ادبیاتهای غلطی سوق دهد.
……
امروز حمید رسایی نماینده اصولگرا گفت منظور اظهارات امیرحسین ثابتی نماینده نزدیک به جبهه پایداری زیر سوال بردن «ولایتپذیری مجلس نبوده است».
واکنش اصلاح طلبان
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات در کانال تلگرامی خود نوشت: «درباره صحت و سقم ادعای آقای ثابتی اطلاعی ندارم و کاش رییس محترم مجلس در این خصوص اظهارنظر میکردند. اما ظاهرا در سقیفه بنی ساعده هم عدهای گفتند حالا «یک نفری» یک حرفی زده، پس ما چهکارهایم؟ مگر خدا نگفت «وامرهم شوری بینهم»؟!
برادر گرانقدر جناب آقای ثابتی، فهم کج از آموزهها، سرآغاز انحطاط است!
……
احسان بداغی روزنامهنگار اصلاحطلب نیز بخشی از نطق ثابتی را منتشر کرد و نوشت: «در همین یک دقیقه ۴ دروغ بزرگ میگوید:
-نابودی راکتور اراک -از بین رفتن تلاش دانشمندان هستهای -مکانیسم ماشه -امضا کری تضمین است»
او در ادامه نوشت: «دروغ بودن سیمان ریختن در قلب راکتور اراک بعد از برجام نشانههای زیادی دارد. از جمله اینکه هم اکنون طبق آمار سازمان انرژی اتمی، راندمان تولید آب سنگین ایران در خنداب ۲۰% است، در حالی که در اروپا بین ۱۳ تا ۱۵% است. اگر راکتور اراک نابود شده، پس اینها چیست؟
همچنین ادعای بر باد رفتن تلاش دانشمندان هستهای در برجام اگر صحیح است چطور ایران حدفاصل پائیز ۹۹ تا بهار ۱۴۰۰ ظرف کمتر از ۵ ماه توانست به غنیسازی ۶۰% برسد؟ پس یا ادعای از بین رفتن صنعت هستهای کشور دروغ بوده یا ادعای رسیدن به این غنیسازی در ۵ ماه
منتقدان برجام مکانیسم ماشه را اینگونه خلاصه میکنند: این بند اجازه میدهد تمامی تحریمها به صورت خودکار بازگردند، بدون آن که اعضای شورا در این خصوص حق وتو داشته باشند.
الان ۶ سال از خروج آمریکا از برجام گذشته. با همین تعریف چند قطعنامه شورای امنیت علیه ایران بازگشته؟
برخلاف ادعای دلواپسان، عبارت «امضا کری تضمین است» نه به برجام بلکه به اجرای قانون لغو روادید آمریکا برمیگردد. عراقچی حتی در همان سخنان تاکید کرده بود امضا آن نامه توسط کری متضمن رفتار دولتهای بعدی آمریکا نیست. اما دلواپسان این بخشها را تحریف میکنند.»
……
جواد دلیری، روزنامهنگار اصلاحطلب همزمانی نطق تند ثابتی علیه یک دیپلمات را با سالگرد کوتادی ۲۸ مرداد مورد توجه قرار داده و جالب دانسته است
……
کامبیز نوروزی، حقوقدان در واکنش به توئیت جنجالی امیرحسین ثابتی نوشت: نام سرزمینی که امیرحسین ثابتی برایش مرگ میطلبد “ایران” است. او چنان در تفکرات بسته خود غرق است که به شعارهای مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل، مرگ بر ایران را هم اضافه کرده است. کسی که ۵ سال پیش به چنین صراحتی چنین سخنی در مورد ایرانزمین حرف میزند، پس چگونه جملات سوگند نمایندگی مجلس ایران را ادا کردهاست؟
تناقض آن توئیت با این سوگند را چگونه میتوان حل کرد؟
«من در برابر قرآن مجید به خدای متعال سوگند یاد میکنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد میکنم که پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم. همچنین ودیعهای که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم، و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوا را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم، از قانون اساسی اطاعت کنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهار نظرها استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنان را مدنظر داشته باشم.»