عبارت : مازندران استانی است که آن را به شالیزارها و باغهای مرکباتش میشناسند. اگر شالیزارها و باغات مرکبات را از این استان حذف کنیم، مازندران دیگر جذابیتی برای مسافران و گردشگران ندارد و تبدیل میشود به استانی کویری که فاقد هرگونه جاذبه و سرسبزی طبیعی است.
اما برای حفظ شالیزارهای این استان چه باید کرد؟ اقتصادی کردن تولید یکی از راهکارهای حفظ کاربری اراضی شالیزاری است که چون نگینی بر انگشتری استان میدرخشند.
در سالهای اخیر همواره صحبت از افزایش تولید برنج میشود و مسوولان در اعلام عدد بالاتر با هم رقابت میکنند اما در عمل میبینیم میزان تولید برنج سفید مازندران در حدود یک میلیون تن است و نه بیشتر!
بر پایه همین محاسبات غلط است که مافیای واردات برنج بر طبل کمبود برنج میکوبد و از آب گل آلود آمار نادرست تولید برنج، ماهی واردات را میگیرد و تیشه بر ریشه شالیکاران استان میزند.
در چند سال اخیر انواع و اقسام راهکارهای حمایت از تولید برنج داخلی و تنظیم بازار این محصول مورد آزمون و خطا قرار گرفت و هر مسوولی سعی داشت از این نمد برای خود کلاهی درست کند و خود را منجی بازار راکد برنج معرفی کند.
هنوز یادمان نرفته که هر از چند گاهی با یک شرکت بازرگانی خرید برنج تفاهمنامه امضا میکردند و عکس یادگاری میگرفتند که ایهاالناس مشکل برنج استان حل شد!! اما هر بار مشکل از پی مشکل که کاهش قیمت برنج را شاهد بودیم و رکود بازار و افزایش واردات…
این شرکتها برنج مرغوب داخلی را با قیمت نازل از کشاورزان خریداری میکردند و به چند برابر قیمت با بسته بندی های لوکس در فروشگاههای زنجیرهای شان عرضه میکردند و بازهم در این بین، سر شالیکار مازندرانی بی کلاه میماند و بهره اش را تجار و بازرگانان میبردند و از سویی دیگر با اعلام خرید برنج داخلی از کشاورزان، به دنبال واردات محصول برنج خارجی بودند چون قرار بود در ازای هر کیلو خرید برنج داخلی، دو کیلو برنج خارجی وارد کنند و اینجا هم کفه ترازو به نفع بازرگانان بود نه کشاورزان.
مشکل بزرگ برنج استان نبود برنامه ریزی درست برای بازار مصرف این محصول است و البته تیزهوشی دلالان و واسطه ها که به انواع و اقسام روشها متوسل میشوند تا برنج مرغوب داخلی را با کمترین قیمت از دسترس شالیکاران خارج کنند.
در چند سال گذشته هیچ برنامه اصولی برای برون رفت از رکود بازار برنج ارائه نشد و هرساله شاهد تکرار این چالش بزرگ برای برنجکاران استان هستیم.
امید است استاندار جدید مازندران با بهرهگیری از تجارب ارزشمند مشاوران و فعالان اقتصادی و با تکیه بر آمار دقیق و درست از میزان تولید برنج، مشکل رکود بازار طلای سفید استان را برای همیشه حل کرده و جان تازه ای به پیکر خسته کشاورزان استان بدهد.