عبارت گزارش تورم پیشران در بهار امسال را بررسی می‌کند

تورم تولیدکننده بر شانه مصرف‌کننده

تورم تولید کننده به واسطه اثری که در ابتدای زنجیره تولید روی قیمت کالا و خدمات می‌گذارد به عنوان «تورم پیشران» نام‌گذاری می‌شود.

عبارت شمال . آصف بادام : تولید کنندگان همچنان در زمره اصلی‌ترین شاکیان وضعیت تورمی در کشور هستند و روزی نیست که فریادی از سمت تولیدکنندگان بلند نشود. آنها یکصدا سیاست‌های اقتصادی دولت را بسیار وحشتناک دانسته و سرکوب قیمت‌ها را راهی برای ظاهرسازی می‌دادند. در همین رابطه بررسی ها نشان می دهد تورم فصلی تولیدکننده از تابستان گذشته تا بهار امسال کاملا روندی صعودی داشته، به گونه ای که از حدود ۷ درصد به بالای ۱۲ درصد رسیده است.

به گزارش عبارت تورم تولید کننده در بهار امسال ۱۲.۴ درصد برآورد شده، به بیان دیگر قیمت کالا و خدمات در مبدا تولید و ارائه در بهار ۱۴۰۲ به طور متوسط نسبت به قیمت کالا و خدمات در مبدا در زمستان سال گذشته بالغ بر ۱۲ درصد افزایش یافته است. این در حالیست که تورم فصلی زمستان ۱۴۰۱ به ۱۰ درصد هم نمی رسید. بررسی ها نشان می دهد تورم فصلی تولید کننده از بعد از بهار سال گذشته در روند صعودی قرار گرفته است و از حدود ۷ درصد در تابستان سال گذشته اکنون به بالاتر از ۱۲ درصد رسیده است.

شاخص قیمت تولیدکننده که به اختصار (PPI) نامیده می‌شود، تغییر قیمت کالاها و خدماتی را اندازه می‌گیرد که در فرآیند تولید توسط تولیدکنندگان استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، این شاخص نشانگر تغییرات قیمتی کالاهایی مانند مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای است که در جریان تولید کالا در کارخانه‌ها از آن‌ها استفاده می‌شود. از این شاخص برای محاسبه نرخ تورم تولیدکننده استفاده می‌کنند.

تورم تولید کننده به واسطه اثری که در ابتدای زنجیره تولید روی قیمت کالا و خدمات می‌گذارد به عنوان «تورم پیشران» نام‌گذاری می‌شود. به بیان دیگر افزایشی که در تورم تولید کننده رخ می دهد پس از یک بازه زمانی در تورم مصرف کننده در بازار های خرد دیده می شود. این تورم برای گروه‌های عمده اقتصادی از جمله «کشاورزی»، «برق»، «صنعت»، «معدن» و «خدمات» اندازه‌گیری می‌شود. می توان گفت فاصله زمانی انتقال تورم از تولیدکننده به مصرف کننده در بخش خدمات نسبت به سایر بخش ها بسیار سریع تر است.

افزایش هزینه تولید که در قالب تورم تولید کننده خود را نشان می‌دهد بی‌شک بر بازار مصرف کننده نیز تاثیر مستقیم خواهد داشت. کارشناسان معتقدند ادامه این روند آثار منفی خود را در شش ماه دوم سال بیشتر نشان خواهد داد و دولت برای کنترل این وضعیت چاره ای جز افزایش بهره وری و هدایت نقدینگی به سمت تولید واقعی ندارد.

 

 

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x