گزارش عبارت به بهانه دستگیری رییس منابع طبیعی مازندران ـ ساری؛

تیغ فساد بیخ گلوی منابع طبیعی مازندران

عبارت ـ طاها والد ساروی: با دستور محمد کریمی دادستان مرکز مازندران، علی علوی مدیرکل منابع طبیعی مازندران-ساری بازداشت شد.

دادستانی مازندران روز چهارشنبه اعلام کرد: مدیرکل منابع طبیعی مازندران-ساری در مدت مدیریت خود بر منابع طبیعی مازندران، تخلف های فراوانی با رویکرد “واگذاری منابع ملی” و دادن انواع موافقت های شفاهی و چراغ سبزهای غیرقانونی به متخلفان، زمین خواران و افراد صاحب نفوذ و سرمایه داران جنگل خوار را در کارنامه خود ثبت کرد که قطع درختان و نهال های جنگل الیمالات نور، تلاش برای محقق شدن زمین‌خواری فرح آباد ساری و جا دادن عرصه فوق در قالب اراضی مستحدثه ساحلی با بهانه اجرای طرح گردشگری؛ نابودی درختان و تخریب خاک هیرکانی در “پارک جنگلی بزچفت” تنها نمونه هایی کوچک از تخلف های فوق هستند.

منابع آگاه خبر دادند که علاوه بر علی علوی مدیرکل منابع طبیعی مازندران، سعید امدادی معاون برنامه‌ریزی اداره کل منابع طبیعی مازندران، س.الف و م.غ دو نفر از مدیران اداره کل منابع طبیعی مازندران که هر دو زیرمجموعه علوی فعالیت می‌کردند، یک هفته بعد از بازداشت علوی دستگیر شده و همچنان در بازداشت به سر می‌برند. گفته می‌شود این دو مدیر دولتی پیرو اعترافات علی علوی بازداشت شده‌اند.

استان مازندران از لحاظ دارایی‌های طبیعی شامل جنگل و زمین‌های ارزشمند، استان بسیار حساسی است. استانی که حدود ۵۴ درصد از عرصه‌های جنگلی شمال ایران را در خود جای داده و نیمی از جنگل‌های هیرکانی ثبت‌شده در سازمان جهانی یونسکو در محدوده آن واقع شده است. باید بدانید که مازندران حدود دو‌میلیون‌‌و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک‌میلیون‌و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه‌های طبیعی شامل جنگل و مرتع است. برای حفاظت از این عرصه‌ها، دو اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در شهرهای ساری و نوشهر مستقر هستند و فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه‌ها را مدیریت می‌کند. افزون بر آن، این استان حدود ۴۶۰ هزار هکتار زمین‌های کشاورزی و باغی دارد. در نتیجه این شرایط، تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی و واگذاری و تصرفات غیرقانونی مرتع و جنگل از‌جمله چالش‌های مهم مازندران است.

در اهمیت و حساسیت منابع طبیعی مازندران و خطر بروز فسادهای مالی و اقتصادی مبتنی بر تجاوز به منابع طبیعی در این استان، همین کافی است که بدانید در سال ۱۴۰۰ هم یک باند ارتشا و تصرف اراضی ملی در غرب مازندران شناسایی و بازداشت شد. در این پرونده، مجرمان با اتهام اخذ رشوه و تضییع اموال دولتی از طریق واگذاری اراضی ملی مواجه بودند، اما شاید دلیل تکرار این موضوع در مازندران این است که در برخورد با تخلف مقامات ارشد مماشات می‌شود و مدیران میانی همچون علوی هم بعد از مدتی از بازداشت رها می‌شوند. رسیدگی به خطای عمدی یا سهوی مقامات بالادست در سازمان‌های دولتی، یکی از حلقه‌های مفقوده در چنین پرونده‌هایی است. گرچه علی علوی از نظر دادستانی و بنا بر شواهد متخلف است اما سهم خطای مدیران بالادست او به ویژه عباسعلی نوبخت رئیس سازمان منابع طبیعی کشور حتما باید مورد بررسی قرار گیرد. رئیس سازمان و معاونان او موظف‌اند به افکار عمومی پاسخ دهند که در بازی خرید و فروش اراضی ملی و جنگل در استان مازندران چه نقشی را ایفا می‌کرده‌اند؟ آمر بودند و چشم‌شان را روی تخلفات بستند یا آگاه بودند و سرشان را چون کبک زیر برف کردند؟

 

به گزارش عبارت؛ هر هکتار جنگل توانایی تولید ۵/۲ تن اکسیژن در سال که مورد نیاز ۱۰ نفر است را دارد. مضافا هر هکتار جنگل قادر است سالانه ۶۸ تن گرد و غبار را در خود رسوب دهد و به کاهش آلایندگی هوا کمک کند. همچنین این عرصه ها در جذب امواج صوتی و کاهش آلودگی ناشی از پرتوهای رادیو اکتیو نقش قابل توجهی دارند.

طبیعت قادراست مخاطرات و حوادث مخرب طبیعی را به مرور زمان کاهش داده و شرایط را به حالت اولیه برگرداند.  گیاهان می توانند تاثیرات زیان بار طوفان ها، سیل ها و خشک سالی ها را از طریق پوشش پایدار سطحی و ظرفیت بالقوه ذخیره سازی خود کاهش داده و یا رودخانه ها می توانند آلودگی های وارد شده به خود را پس از طی مسیری پالایش کنند. علی رغم اینکه میانگین بارندگی های کشور حدود یک سوم میانگین بارندگی جهان است، اما از همین مقدار اندک نیز استفاده مطلوبی به عمل نمی آید به طوری که از حدود ۴۰۰ میلیارد متر مکعب از نزولات جوی تنها حدود یک چهارم آن قابل استحصال بوده و مابقی به صورت هرزآب و تبخیر از دسترس خارج می شود. هر هکتار جنگل قادر است سالانه ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ متر مکعب آب را در خود نفوذ داده و پس از تصفیه طبیعی و سالم سازی، آنرا بصورت چشمه و نهر و رود در دسترس قرار دهد.

ریشه درختان باعث استحکام و تثبیت خاک شده و با ایجاد خلل و فرج در خاک، کار نفوذ آب به داخل خاک را تسهیل کرده و مانع از جابجایی و فرسایش خاک می شوند. ضمنا پوشش درختان و گیاهان از شدت و قدرت برخورد قطرات باران با خاک کاسته و از فرسایش و حمل رسوبات به پایین دست و پر شدن مخازن و سدها جلوگیری می نمایند.

مطلاعات انجام شده نشان می دهد که رسوب وارد شده به سد های کشور به میزانی است که می تواند سالانه ۵ سد با ذخیره ۵۰ میلیون متر مکعب را از حیز انتفاع خارج کند.

 

آنچه در سطور فوق بدان اشاره شد تنها بخش کوچکی از فواید منابع طبیعی و جنگلهاست که نابودی آنها می تواند تاثیر شدیدی بر نسل های آینده داشته باشد. مراقبت از مدیرانی که بر پنین عرصه های حساسی نظارت و مدیریت دارند بسیار واجب است و ضرورت دارد نهایت دقت در این حوزه به خرج داده شود تا از نابودی منابع طبیعی مازندران در سایه مدیریت فسادزا جلوگیری شود.

اکید است ماجرای بازداشت علوی و البته اگاه سازی افکار عمومی از نتیجه این چرونده خط پایان فساد در حوزه منابع طبیعی مازندران باشد و قدر این نعمت گرانبها بیش از این دانسته شود.

 

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x