عبارت. گروه اقتصادی: مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود از متوسط قیمت اقلام خوراکی در تیر ماه امسال اعلام کرد پنج کالای خوراکی «پرتقال»، «هویج فرنگی»، «سیب»، «هندوانه» و «خربزه» بیشترین میزان افزایش قیمت در تیرماه نسبت به خردادماه امسال داشته و پنج کالای خوراکی «هلو»، «بادمجان»، «پیاز»، «سیب زمینی» و «گوجه فرنگی» بیشترین میزان کاهش قیمت در تیرماه سال جاری را به نام خود ثبت کردهاند.
همچنین «کدو سبز»، «سیب»، «ماهی قزلآلا»، «هویج فرنگی» و «شیر پاستوریزه» بیشترین میزان افزایش تورم را در تیرماه نسبت به خردادماه تجربه کردهاند و در سمت دیگر اقلام «بادمجان»، «لیمو ترش»، «سیب زمینی»، «تخم مرغ ماشینی» و «قند» بیشترین میزان کاهش را در تورم تیرماه نسبت به خردادماه به ثبت رساندهاند.
از سوی دیگر «هلو»، «بادمجان»، «پیاز»، «سیب زمینی» و «گوجه فرنگی»، بیشترین میزان کاهش قیمت را در تیرماه به ثبت رساندهاند. در این میان «هلو» با کاهش ۲۳.۵ درصدی قیمت مواجه بوده کمترین تورم ماهانه در تیر بوده است.
به گزارش عبارت بررسی تغییرات قیمت ۸ کالای اساسی در بهار امسال نیز نشان میدهد که گوشت گوسفندی بیشترین افزایش و تخم مرغ بیشترین کاهش را در ۳ ماهه نخست امسال تجربه کردهاند.
رکوردشکنی تورم گوشت در بهار
میانگین قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی در پایان سال گذشته ۵۶۰ هزار تومان بوده، این رقم در پایان ۳ ماهه سال جاری به ۶۵۳ هزار تومان رسیده است. به عبارت دیگر گوشت گوسفندی به طور متوسط در بهار امسال ۱۶.۳ درصد افزایش قیمت داشت. البته تورم کل در کانال ۸ درصدی بوده، بنابراین سرعت رشد قیمت گوشت در ۳ ماهه نخست امسال حدودا دو برابر سرعت رشد سطح قیمتها در کشور بود.
شتاب بالای افزایش قیمت گوشت به مرور زمان باعث میشود تا این کالا به یک کالای لوکس تبدیل شود. ادامه این روند باعث میشود تنها گروه خاصی از مردم توانایی خرید و مصرف گوشت را داشته باشند و مابقی مجبور به حذف یا جایگزینی آن با سایر مواد غذایی شوند.
کارشناسان اعلام کرده بودند که افزایش قیمت میتواند عوامل متعددی داشته باشد، همانند کاهش عرضه دام، افزایش هزینههای تولید (مانند خوراک دام ،حمل و نقل و …)، نوسانات نرخ ارز (به دلیل واردات بخش قابل توجهی از نهادههای دامی مانند ذرت و سویا و…) و سایر عوامل.
چای خارجی نیز در بهار رتبه دوم تورم را از آن خود کرد.متوسط قیمت چای خارجی در پایان سال قبل ۲۳۰ هزار تومان بوده است و با افزایش ۱۰ درصدی به قیمت ۲۵۶ هزار تومان رسیده و پس از گوشت گوسفند با تورم ۱۶ درصدی دومین رتبه تورم در سه ماهه اول سال را به خود اختصاص داده است. بر این اساس سرعت رشد قیمت چای یک و نیم برابر سرعت شد تورم ۸ درصدی کل بوده است. افزایش قیمت جهانی چای در این تورم ۱۰ درصدی داخلی آن بیتاثیر نبوده است.
اگر بخواهیم نگاهی به جایگاه ایران در جدول تورمی جهان بیاندازیم خواهیم دید که براساس گزارش بانک جهانی و با استناد به آمارهای صندوق بینالمللی پول، در دسامبر ۲۰۲۳ ایران نهمین کشور جهان به لحاظ تورم مواد غذایی بوده است.